Tags

, , , , , , , , ,


Am rumegat mult subiectul. Ideile le aveam in minte, aproape perfect cristalizate, mai era nevoie doar sa le pun pe hartie. Poate as mai fi asteptat o vreme, incercand sa gasesc cuvintele 100% potrivite pentru a exprima ceea ce gandesc, daca pe langa reactia pur viscerala pe care mi-o provoaca intreaga situatie nu as mai fi vazut azi si un comentariu care mi-a ridicat nivelul de indignare cu inca o treapta. Comentariul in cauza sustinea ca articolele din campania #nuinseamnanu ar fi doar lamentari si cersit de mila. Iar situatia la care ma refer, e evident povestea violului in grup care a avut loc intr-unul din cele mai violente comune din Vaslui (si poate din intreaga tara, dar nu am date in directia asta, asa ca evit sa fac generalizarea respectiva).

Dupa fapta desprinsa parca dintr-o imaginatie bolnava a acelor fiinte care cu greu se pot numi oameni, a urmat campania de denigrare a victimei de catre familiile si pretenarii vinovatilor, cu totii dand dovada de retard si inadecvare emotionata si sociala. Pentru ca oare cum altcumva sa-i categorisesti pe toti cei care sustin ca biata fata si-a cerut-o si ca a fost doar “sex surpriza” (!!!). Conform acestei logici, ea si-a cerut violul, perversiunile si abuzul psihologic care a urmat raportarii faptei, doar pentru simplul fapt ca si-a permis sa se nasca femeie sau pentru ghinionul de a se fi nascut si a fi trait in acel loc uitat de Dumnezeu si de orice notiune a moralitatii sau a distinctiei dintre bine si rau.

Articolele din seria #nuinseamnanu au fost o reactie normala din partea unor persoane care vad lucrurile si prin alt filtru decat cel arhaic in care femeia trebuie sa plece capul si sa fie smerita, in timp ce barbatul isi permite, ba chiar are tot dreptul sa actioneze cum ii taie lui capul (care dintre ele, si aia e la noroc) in momentul respectiv. Am un mesaj pentru cei care considera ca reactiile #nuinseamnanu sunt isterii (o alta modalitate prin care femeile sunt puse pe o treapta mai prejos decat barbatii – barbatii sunt rationali, pe cand femeile sunt labile emotional, isterice, in niciun caz reactiile lor de indignare nu trebuie luate in serios drept reactii logice si rationale): femeile nu si-o cer, oricum ar iesi imbracate din casa. Nu si-o cer nici daca ies pe strada in fundul gol. E corpul lor, e alegerea lor si motivele din spatele unui asemenea comportament ar putea fi multe si diverse (daca persoana respectiva e dezechilibrata mintal, atunci merita sa fie violata?! daca e vorba de un act pur artistic sau de activism, merita sa fie violata!?). Dar in niciun caz nu si-o cere. Si ce anume isi cere? Sa fie judecata, batjocorita, abuzata, violata? Nu!

Societatea la nivel global mai are inca mult de crescut pentru a ajunge la stadiu in care sa ne numim cu adevarat fiinte evoluate. Societatea romaneasca…nici nu vreau sa ma gandesc cat de mult in spate este fata de nivelul global din anumite puncte de vedere. Femeile sunt inca tratate complet diferit decat barbatii. Si prin diferit nu ma refer la faptul ca li s-ar incuraja si recunoaste calitatile care le fac unice si puternice, ci la situatii ca cea din Vaslui, unde cei 7 nenorociti sunt vazuti de consateni drept victimele ale caror vieti au fost distruse, iar femeia e curva (doar prin inertia unor atitudini arhaice, barbare si de neconceput intr-o societate evoluata si civilizata); situatii valabile aproape universal in care barbatii si femeile din acelasi domeniu (sau care lucreaza chiar pe acelasi post) sunt platiti la o diferenta despre care se estimeaza ca nu se va micsora prea curand; situatii de genul femeia trebuie sa aiba si cariera (altfel e vazuta drept profitoare) si trebuie sa traga sa mentina si o casa intr-o stare de functionare, sa se ocupe si de copii, pe cand barbatul e vazut avand drept principala responsabilitate sa “castige painea in casa”, in niciun caz sa aiba toate responsabilitatile unor wonder women care le fac pe toate (si le fac admirabil), cum probabil cunoastem fiecare dintre noi.

Oi fi eu idealista si ma revolt cand vad mici nedreptati pe care altii le trec cu vederea cu replica “ce sa-i faci?…”, dar femeia nu si-o cere prin simplul fapt ca exista. Femeia nu este o fiinta umana de rangul al doilea si nu exista pe pamant pentru a servi satisfacerii placerilor si nevoilor unor brute libidinoase care probabil ca in sinea lor se urasc pe sine mai mult decat orice altceva. Deci #nuinseamnanu

Advertisements